2016. május 26., csütörtök

Lőrincz L. László: A nagy mészárlás (A nagy mészárlás 1.)

Író: Lőrincz L. László
Cím: A nagy mészárlás
Sorozat: A nagy mészárlás 1. rész
Kiadás éve: 1993.
Kiadó: Gesta
Terjedelem: 428 oldal
Értékelés: 5/5
Fülszöveg:
Egy kopott bérház emeleti szobájában minden látható ok nélkül hamuvá ég Mr. Dors; Landau őrmester megdöbbenve tapasztalja, hogy a tárgyak megmozdulnak, ha rájuk gondol; a Lessington-parkban a meztelen istennő szedi áldozatait; Rosa mama lakásában életre kel a kitömött bagoly és óriáskígyó; Welensky halála előtt a falra írja gyilkosa nevét, aki nem más mint Agni, az ősi árja tűzisten… Vajon fény derül-e a spontán emberi égés titkára? Lőrincz L. László lélegzetelállítóan izgalmas fantasztikus kalandregénye megoldást keres a mind ez idáig megmagyarázhatatlan rejtélyre.


Ezer.. na jó, máris túlzok. Tíz éve nem olvastam semmit Laci bácsi tollából, nagy hiba volt. Ez a sorozat az egyik kedvencem, ideje volt levenni újra a polcról. Mivel egyáltalán nem emlékeztem rá, azon kívül, hogy a Neander-völgyi emberek benne a gonoszak, akik világuralomra törnek természetfeletti képességeik segítségével, izgalmas volt újra elolvasni. 
Próbáltam olyan szemszögből minősíteni a könyvet, mintha még nem olvastam volna egy regényt sem az írótól, ugyanis azt kell tudni LLL-ről, hogy szeret nagyon egy sablonra írni. Ami nem baj addig, amíg olvasmányos, és kiforrott történetről van szó, és arról van szó, viszont a rutinosoknak egy idő után kiszámítható a végkifejlet. Rengeteg más könyvét is olvastam már, ezt meg már korábban is, ezért volt néhány egyértelmű esemény, amin a végén meg kellett volna lepődnöm, de nem sikerült. 
Szereti úgy befejezni a fejezeteket, hogy az utolsó mondattal elhinti, hogy mennyire izgalmas lesz a következő, ezért mohón lapozunk tovább. Alvás csak akkor, ha már kifolyt az összes szemünk. Jól ír, nagyon jól ír. 

A történet úgy kezdődik, hogy kapunk a pofánkba rögtön valami megmagyarázhatatlan eseményt, amibe véletlen (vagy a sors?) módon, belecsöppen a főszereplőnk. Aztán egyre több fura dolog történik, ami persze arra készteti emberünket, hogy ne legyen a részese, jobb, ha kimarad az egészből, de hajtja a vére, és a kíváncsiság, így szépen a közepében találja magát a legnagyobb szószban, ami csak létezik. Megismer néhány titokzatos ember, megismer egy képtelen történetet, és attól kezdve elszabadul a pokol. 

Meglepő számomra, hogy a megszokott, 3-4, akár 5 szálon kezdődő teljesen független történet helyett, egy fő szál van, ami úgy kapcsolódik össze egy idegennek tűnő másik szállal, hogy néhány múltbéli eseményt tár fel elénk, hogy megértsünk néhány dolgot. Természetesen apránként adagolva. Minden múltban szereplő személy megjelenik főszereplőnk jelenében, még jobban összekuszálva a szálakat. Rengeteg csavarral, és "hűha, ezt nem gondoltam volna" gondolattal a fejünkben, eszeveszett módon tudni akarjuk mi történik körülöttünk!

Megmondom őszintén, Rosa mama szerepe számomra homályos. Ki ő? Hogy kap ekkora szerepet? Miért? Honnan az ereje? Ezekre a kérdésekre nem kaptam választ, bár az is lehet csak nekem nem tűnt fel, hogy ott volt. (??)

Megtudjuk, hogy egy emberiség-ellenes összeesküvést próbál kis csapatunk megakadályozni anélkül, hogy bármi komolyabbat is tudnának ellenségeikről. Főszereplőnk elméletileg az ellenséghez tartozik, de az ellenség csapaton belüli nézeteltérése miatt balul sül el az "ébresztése", aminek eredményeképpen minden képességgel rendelkezni fog, amit a Neander-völgyi emberek magukénak tudhatnak, viszont a "Nagy mészárlás" 30.000 évvel ezelőtti szomorú eseménye nem hagy nyomot benne, és nem ébreszti fel a gyűlöletet a halandó emberek iránt. Így természetesen pusztulnia kell, mert végtelenül veszélyes ellenféllé válik.

Mindenki meg akar ölni mindnekit, mindenki kergeti a másikat, közben pedig kapunk egy végtelenül izgalmas kalandregényt, ami úgy beszippant, hogy a végére a szomszédunkat is Neander-völgyinek fogjuk nézni. 

Érdemes kezünkbe venni a könyvet, és esélyt adni Lőrincz L. Lászlónak. Már csak azért is, mert amellett, hogy iszonytatóan izgalmas regényt tartunk a kezünkben, még tanulhatunk is belőle, hiszen minden tény, és történelmi állítás, valós alapokon nyugszik. Olvasásra fel!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése